Torkat renkött

Idag har jag förstört knäck.
Hanna skulle göra knäck och jag förstörde det. Jag är så klantig.

Annars så köpte jag en ny adventljusstake, alltså en sån man har egna ljus i, jag hade en hemma, men ena grejen man sätter ner ljuset i hade lossnat. När jag väl kom hem kom jag på att det kanske skulle gå att superlimma den trasiga. Nu är den limmad och vi får se, i så fall har vi två adventsljusstakar med levande ljus.

Jag köpte även torkat renkött idag. Fy fan vad gott det ska bli sen.
Just nu har jag fryst in den, dom säger ju att man inte får äta torkat kött om det inte varit nerfryset i tre dygn, inte för att jag håller så hårt på det, men det var ändå bästa stället att ha köttet på, men ändå. Jag vet inte riktigt vad som inte är bra med torkat kött och graviditet, antar att det är nå bakterier som är farliga? Men herregud, inte tror jag att alla samer som äter massor med renkött fryser in det tre dygn bara för det? Nää.. Och samer finns det ju gott om ;)

Precis samma som att våra föräldrar fick äta saker som vi nu inte bör äta, och våra föräldrars föräldrar har ätit ännu mer saker som våra föräldrar och vi nu inte får äta som gravida. Och jag menar, vi finns ju ändå. Så SÅ farligt kan det ju inte vara.

Och dessutom älskar jag torkat renkött. Så det så!


Typiskt

Precis som Frida sa så har Lennie nu börjat känna sig sjuk nu. Dumma vaccin.
Men nu får jag pyssla om min gubbe lite, klappa han på kinden och lägga filten på honom. Och om jag har tur så är han så dålig att han måste stanna hemma imorgon så vi kan mysa hela dagen.

Sen vill jag tacka Frida för att hon lånade ut inbrottsverktyg åt oss så vi kom in i förrådet. Nu har jag julpyntat lite. Röda och svarta gardiner i köket, en adventsljusstake, två julstjärnor och två tomtar. Det räcker.

Det första jag sa när vi kom ut från Frida och Jannis var:
"Men gud vad stor Jannis är!"

Jag vet ju vem han är och har ju sett han förr och så, men jag kom inte ihåg att han var SÅ stor. Lång och stor. Shit asså. Jag hade inte velat träffa han i en mörk gränd.

Och han som trodde jag var stor och farlig. Så det kan gå. Nu är det ombytta roller! Nu vet jag att han är stor, och kanske farlig också.. Det är jag lite osäker på än. Jag ska forska i det.

Matlagning

Nu är vi hemma igen efter sprutor, skyltning och fika.

Maten står på spisen, det blir älgfärsbiffar med sås och potatis.
Så brutalt gott att man kan äta en hel vecka utan att sluta.

Jag har en fruktansvärd halsbränna, men antar att den kommer nu för att jag är hungrig.

Jag skickade precis in Lennie i sovrummet för att leta fram julgardiner och juldukar, om det finns några. Får se. Sen ska jag skriva till Frida och se om vi kan få låna klippargrejen så man får det lite pyntat iallafall. En julstjärna eller något skulle vara fint i alla fall.

Nu ska jag fortsätta med maten.
Ha det bra :)

Minus sexton

Godmorgon!
Jag hade gärna sovit flera timmar till, men eftersom Lennie ska ta svinsprutan klockan 11 så var det bara kliva upp. Efter sprutan ska vi på stan och sen till Kauppinen på adventsfika! Mysigt.

Jag måste försöka fixa den där låsklipparen så jag kan ta fram min adventsljusstake, det är ju mysigt med ljus.

Jag har sovit dåligt inatt, drömde om blod igen.
Det är så typiskt, men inget blod när jag vaknade.

Och förresten! Det är SEXTON grader kallt ut. Jag trodde Lennie skämtade, men inte då.
Jag kommer frysa ihjäl. Och bröstvårtorna kommer trilla av. Ajajaj.

- 16 °c


Jag och Lennie önskar er alla en trevlig första advent!


Miniskrutten

Eftersom vi redan skrikit ut till hela världen om vad vi tror det blir för kön så tänkte jag att nu kan vi ju outa det här också. Det är ju svårt att hålla inne med sånt här. Även fast det inte är 100% som BM sa, men jag är då ganska säker..Här har ni en bild på skönheten själv, fotad underifrån.
Alltså det är rumpa och ben ni ser.

Vad tror ni att det blir?

Sötsug!

Jag fick ett plötsligt sötsug.

Jag är sugen på cocosbollar, alltså med sån där gegg i..
Och helgolandskaka, eller mest det där gegget. Mm. Eller marängsviss!! Fy vad gott.

Jag måste nog ta en vända på konsum innan jobbet. Kanske köpa grejer och göra marängsviss, det hade inte varit helt fel. Mmmm..


Stor och farlig!

Jag och Frida tog en runda på stan idag.
Hennes karl hade sagt åt henne att vara försiktig, för det ska man ju vara när man träffar nätvänner irl. Haha. Jag som är så stor och farlig och som aldrig har ens slagit någon med knuten näve.

När jag kom hem städade jag undan lite och kollade tv.
Sen blev det vila. Gud vad skönt det är att sova på dagen, synd att jag är för stressad för det oftast, men nu har jag fått mig en liten vilostund i alla fall. Jag kanske klarar kvällen igenom utan flera hinkar med kaffe.

Lennie sover fortfarande, ska väcka honom snart så vi kan titta V75, vi tänkte ju miljonärer nu när det är jackpotomgång. Det skulle sitta fint.

Men jag är ganska säker på att vi måste bli rika först innan vi vinner några pengar.
För pengar dras ju till pengar.

Inget julpynt..

Igår sa jag till Lennie att jag nog skulle julpynta idag, då påminde han mig, vi har ingen nyckel till förrådet!

Jag tappade ju bort hemnyckel och förrådsnyckel i sommras, så vi kommer inte in till pyntet.
Vi måste helt enkelt hitta nåt att klippa upp låset med. Och köpa ett nytt lås.

Lennie sa att jag sagt att jag skulle fixa det. Undra vad jag tänkte på då? Hade varit spännande att veta.

Så nu sitter jag här i soffan och vet inte vad jag ska göra. Lennie ska få sova så länge han vill. Jag väcker honom alltid för att jag har tråkigt, men idag ska jag låta bli. Försöka i alla fall.

Jag känner för att hitta på något så jag slipper sitta och vara uttråkad, risken för att jag väcker honom är stor när jag sitter här. Ingen som har förslag på vad man kan göra?

Nu ringer Lennies telefon, stackaren..


Hej och hå

Gårdagen var tung!
Upp fem, tåg i flera timmar, självklart var vi sen nästan 50minuter, föreläsning i sex timmar, sitta på en hård stol, sen vänta en timme på tåget, flera timmar tåg igen, hem, SOVA!

Det positiva är att föreläsningen var JÄTTEINTRESSANT och lärorik.
Och maten var helt underbar. Som vanligt på Sunderbyns folkhögskola.

Tyvärr var jag lite trött under sista föreläsningen och så satt vi så långt bak så såg inte vad det stod på powerpoint presentationen. Totalt var det ungefär 250 pers där. Folk inom socialen, polisen, skolan, psyk, kyrkan, kommuner och massa andra ställen.

Sloknade 22:00 igår och sov till 10:30 imorse.
Lagomt trött.

Idag har jag varit på stan med Hanna.
Vi fikade på nya fiket, cafe Oskar, och sen tittade vi efter julklappar.
Fast ingen av oss var riktigt på humör, jättetrötta båda två. Eller alla tre, My var också trött.

Nu ska jag betala lite räkningar så man vet hur mycket man har kvar till julklappar och julmat. Sen vänta på mitt hjärta som slutar 16, sen iväg på stan och kolla lite julklappar innan vi ska käka och sen blir det jobb för min del.

Ha en bra fredag! Kram på er!

Magen vecka 19

Här kommer veckans magbild.
Det har inte hänt så mycket tror jag.

Men kul att få veta att livmodern når upp till naveln nu i alla fall!MammaPappa

Fy tusan

Imorgon ska ju upp 05:00, taxin kommer och hämtar upp mig 05:30 och sen bär det av till tågstationen och sunderbyn. Konferens om nätdroger. Jag hoppas det blir intressant.

Men jag ska erkänna att mest hoppas jag på att maten är god.
Sunderbyn har alltid haft supergod mat och jag hoppas att jag inte blir besviken denna gången.

Skrutten i magen har haft gympa hela dagen idag. Massa sprattel.
Roligt att jag känner av det mer och mer, nu känns det även när jag går och står och inte bara när jag sitter.

Måste ta magbild nu. Slänger upp den på en stund!

Har du förstått?

Frida frågade mig om jag förstått nu att det verkligen bor en liten människa i mig.

Och ärligt talat vet jag inte riktigt, jag måste nog sova på saken!
Självklart är allt mycket verkligare nu när vi fått se att allt är bra och fått med oss bilder att titta på. Jag kan titta på bilden och se vad det är som rör sig i min mage. Ett barn.

Men trots det måste jag nog få sova på saken. Vakna upp imorgon, titta på bilderna och inse att denna dag inte var en dröm. Att det är verkligt. Att det är sant. Att vi faktiskt väntar barn! ♥

Vi väntar barn!

Jag sitter och funderar på det faktum att det faktiskt ÄR något i min mage. Eller det är NÅGON i min mage. En liten människa. En liten människa som vi ska ta hand om, älska och uppfostra. Helt fantastiskt!

Jag tänker tillbaka på ultraljudet, man skulle ha filmat det hela. Så kunde man tittat på filmen igen och igen och igen! Jag är glad att vi bestämt oss för att boka in ett 3D ultraljud sen senare, att vi ska få se den underbara lilla varelsen som vi skapat en gång till innan den behagar komma ut :)

Min livmoder gick upp precis ovanför naveln och jag som trodde jag inbillat mig när jag känt sparkar där. Men då var det ingen inbillning! Bejjan var ungefär 18cm lång och hade fem tår på vardera fot.

Det är svårt att skriva ett inlägg om bejjan utan att skriva han/hon, men vill ju hålla det hemligt en liiiiten stund i alla fall. Nog för att alla de närmaste vet vad vi såg, men ändå.

BM sa ju att det inte var 100%, så vi får väl se.
Men jag är säker. Helt säker. ♥

Äntligen känns det här lite mera verkligt!
VI VÄNTAR BARN, ta mig tusan.Förresten..

..när vi kom till kassan för att betala bilderna från undersökningen så sa vi glatt att vi fått veta kön och vad det skulle bli.

"Jaha, vill ni reklamera nu då?" sa hon i kassan.

Ööööööööööööööööh. Jaa, självklart.

Helt fantastiskt!

Det är en bebis i min mage! En riktig en.
Allt såg jättebra ut!

Ett huvud, två armar, två händer, två ben, två fötter.
Allt såg normalt ut, hjärtat hade fyra kamrar och ryggen såg fin ut.

Moderkakan låg i framvägg och därför tyckte jag det var lite konstigt att jag redan kände rörelser och sparkar, men hon sa bara:
"Men, Ida.. Du är ju smal!"
"Jaaa, joo.. Beror väl på vem man jämför med!"


BF blev framflyttat två dagar. Så 26/4 istället för 24. Var jätteorolig att jag skulle bli flyttad flera veckor eller nåt! Men inte då.

Helt fantastiskt det här!

Vi frågade kön och först kneps det med benen, men sen särades dom och vi såg..
Fick med oss en bild på det också, men tänkte inte lägga ut den än. Vill vänta ett tag. Några av er vet, ni andra lär också få veta, såsmåningom. :)

♥ Lillhjärtat ♥
från sidan

 ♥ Lillhjärtat ♥
ansiktet framifrån

DET ÄR EN RIKTIG BEBIS I MIN MAGE!

Om trettio minuter..

..slår klockan åtta och vi har tid för ultraljud.

Både jag och Lennie hade sjukt svårt att sova igår kväll.
Alltså är vi båda väldigt trötta just nu.

Mycket tankar igår.
Och inatt drömde jag att det var en pojke i magen. Vi får se vad dom säger idag. Jag hoppas det är en bebis!

Snart måste vi åka.

AaaaAHAhaaAaAaaaaaaAAHHHHHHHHhhh..

UltraljudNu är det farligt nära.
Om nio timmar ligger jag där och stirrar på en skärm med en puls på 2 000.

Faaaarligt nära, grymt spännande.
Nu måste jag sova, snart är det dax!


Underbart <3<3<3

Idag var vi ju hos barnmorskan.
Det var inte en massa tanter, äldsta var nog 26 tror jag? Vi var såklart yngst, men det var vad jag hade väntat mig! Vi pratade lite om amning och föräldraledighet och så.

När vi kom in för undersökning så frågade hon om vi ville att hon skulle försöka lyssna på hjärtat! Såklart! Hon sa att om du får höra det så kan du se fram emot ultraljudet imorgon istället för att vara orolig. Så jag fick lägga mig på britsen och hon kletade klet på magen och letade en stund.. Sen kom det:

dudunk-dudunk-dudunk-dudunk

"Är det bebisen?"
"Jaaa, det är bebisen!"
"GUBBEN, det ÄR en bebis i min mage!!!!"
"Ja, men självklart är det det!" sa barnmorskan då.
"Det låter som en hellikopter!" sa Lennie.

Vilken lättnad!

Vi tog även blodtryck och jag bad om att få väga mig.
Jag har gått upp 400gram sen inskrivningen. Haha. Stora viktökningar här!

Imorgon är det då dags för ultraljudet och det känns fantastiskt att vi äntligen ska få se den lille! Nu är vi såå nära!

Ringde mamma direkt efter undersökningen och sa att det var en bebis i magen. Jaså är det? sa hon då. Haha
Och så hade hon berättat för pappa att jag ringt.
Så när jag träffade honom idag så frågade han hur det gått och jag sa att det gått bra och att vi hört hjärtat.
Då sa han:

"Det är inte en ödla då?"
"Det får vi se imorgon pappa! Men jag har inte legat med någon..."


Nu är jag helt speedad.
Gud vad underbart!


Mycket som händer..

Var till Vic´s mamma och pappa idag och handlade halsbränna-tabletter. Naturläkemedel :) Bert skällde på Hanna för att hon köpt lättmjölk. Man ska dricka standardmjölk! Jag var tvungen att erkänna att jag också drack lättmjölk.

Barnmorskan imorgon som sagt. Jag måste komma ihåg att kissa i röret imorn på morgonen.
Jag får nog klistra en post-it lapp på mobilen och toadörren och toastolen.. Annars lär jag glömma helt. Är ju panikkissnödig när jag vaknar.

Måste upp sju imorn, för vi ska till barnmorskan åtta. Jag som är van att sova till typ elva/tolv.
Sen på onsdag ska vi också upp sju eftersom vi ska på ultraljudet!
På torsdag ska jag åka till Luleå på konferans om nätdroger, så då måste jag upp redan halv sex! Hur tusan ska jag klara av det?

Snart måste jag lägga mig i sängen, men jag vet ju att jag lära vända och vrida på mig i all evighet. Så mycket tankar nu innan man ska till barnmorskan. Mycket frågor och förväntningar.

Dessutom jobbar jag förmiddag imorgon, så dagen lär gå superfort!
Alltså är det ultraljud jättesnart :)
Spännande att få se var det är för nåt som gömmer sig där inne. OM det är nåt!

Skönt!

Skrutten har gjort sig till känna. Den håller på där inne just nu faktiskt.
Skönt!

Har dock en ilande smärta i vänster ljumske, antar att det kan vara nå ligament eller nåt.

Imorgon ska vi på första BM-besöket, spännande.
Jag tackar gudarna för att Lina och hennes kille också är i samma grupp som vi är. Så det inte bara är jag och Lennie och massa gamlingar som tycker att vi är alldeles för tidiga med att skaffa barn.

Kommentarer jag får höra från äldre är "Åh, du vet inte vad du gett dig in på..." och liknande.
Synd att folk ska vara så negativa. De flesta i min ålder tycker bara att det är roligt, men äldre är skeptiska. Fast då är ju dem skolade till att man ska ha "riktig" utbildning först och man ska satsa på karriären innan man skaffar barn. Som min mamma, hon har alltid sagt att jag inte "får" skaffa barn förrän jag är minst 30 och har gått högskola. Som hon. Fast nu tycker hon självklart att det ska bli jätteroligt att bli mormor och ser fram emot det som tusan. :)

Hur som helst så ska jag fråga BM imorn om det här med mensvärken.

Och på onsdag är det ultraljud! GUD VAD SPÄNNANDE!
Det känns overkligt på ett sätt att vi ska dit. Det känns som "Ska vi redan dit??!" samtidigt som det känns som "ÄNTLIGEN!".

Och jag är förväntansfull samtidigt som jag är livrädd. Underbart att se den lille, men skrämmande ifall något är fel. Jag hoppas allt är bra och att graviditeten kommer kännas mer verklig efter ultraljudet. För jag har som ännu inte fattat. Konstigt nog..

Nu ska jag käka och sen är det jobb. Snart är det imorgon och då är det snart på onsdag. Aah!

Livrädd!

Igår när jag låg i sängen kom en hemsk mensvärk smygande. Det gjorde ont och jag blev livrädd. Bara massa hemska scenarion for genom huvudet.

Var tvungen att gå på toa för att se så det inte kom något blod.
Lennie frågade vad det var med mig och jag sa att jag hade ont i magen. Han frågade om jag behövde gå på toa och jag sa att nej.. Det här är mer mensvärk.

Men, det är ju inge bra. Så började ju allt förra gången..
Jag vet, jag vet.

Fan det får inte hända något nu. Du får inte svika oss lillskrutten.
Nej, gubben.. Jag vet.

Fan, det kommer väl inge blod va?
Jag vet inte gubben. Tror inte det.


Jag gick upp igen för att kolla läget och så tog jag mig en alvedon.
Ner i sängen igen. Och så bad jag Lennie sova.
Jag väcker dig om det är något.
Lova? Vi ska inte åka in till sjukhuset då?
Nejdå gubben. Det blir bra. Sov nu.


Sen tog det ett tag innan värken försvann, men den försvann och jag har sovit sen dess. Inge blod, inge ont.
Lennie ringde vid halv åtta imorse och frågade om det var bra. Jodå sa jag. Sen somnade jag om.

Fy, vad rädd jag var. Jag var helt säker på att jag skulle vara på sjukan innan morgonen var här. Jag var helt säker på att det här var slutet. 19veckor, inte mer. Inget ultraljud, ingen tjockmage. Ingenting. Bara sorg och besvikelse.

Nu försöker jag känna efter om lillen i magen rör sig. Tror jag kände i sängen i morse, men är inte säker så säger att jag inte gjort det.

Kan det vara förvärkar? Och hur tidigt kan det börja egentligen?
Det var då väldans obehagligt. Det var nästan sådär riktig mensvärk som jag har när jag har mens. Sådär så att jag inte kan ligga still utan måste ställa mig på alla fyra, eller gå omkring. Hade den inte försvunnit hade jag lagt mig i badet. Hemskthemskthemskt.

Nu önskar jag att allt vad heter mensvärk håller sig borta tills minst vecka 38 tack. Och jag hoppas lillskrutter gör sig till känna snart. Så slipper jag oroa mig så jättemycket.

Någon här som haft förvärkar?
Hur känns det? Är det som mensvärk? När började ni få det?


Tacksam för svar.

Fucking halsbränna!

Jag har halsbränna. Det är inte skönt.
Jävla skit.

Det är ju tusen gånger värre om man ligger ner. Hur får man bort halsbrännan?
Det här var ju typiskt.

Förresten så har jag försökt tvätta kläder idag. Det gick inte bra. Kläderna var smutsigare när jag tvättat dom än innan. Och varför då? Joo, för att vi tvättade Lennies arbetskläder här för ett tag sen.
Trots att vi kört maskinen tom en gång efter det så blev det grisigt.

Så jag sköljde igenom maskinen idag och vi tvättade med svamp. Så försökte jag igen.. Lite bättre, men nä. Mina älskade gråa mjukisar och min gråa tjocktröja var fortfarande svartrandigt.. Så nu har jag tvättat maskinen med svamp IGEN och nu är den på sköljning än en gång.

Jag hoppas på att den blir ren.

Alla ni som jobbar eller har karlar som jobbar i gruvan, tvätta inte arbetskläderna i tvättmaskinen hemma. Det är inte bra. Slig hör inte hemma i en tvättmaskin. Eller snarare den tror att den hör hemma där och vägrar försvinna. Den bara lämnar lite spår här och var bland de tvättade kläderna, som att markera liksom..

Skit slig.

Rastlös!

Jag blev så tokigt rastlös här tidigare så tjatade på Lennie att vi måste göra nåt.
Så vi for ut med bilen.. Vart ska vi? Dit vägen tar oss..

Vägen tog oss till Kurra och svärfar för en kopp kaffe. Efter kaffet hos svärfar for vi till Ante och Carro för kaffe och lite fika. Och nu är vi hemma igen och ska se en film. The Hangover blir det nog. Sen blir det att sova. Antagligen läser jag lite först.

Håller på och läser Liftarens Guide Till Galaxen ännu en gång. Den är så rolig!
Jag ligger och fnittrar mig igenom största delen av boken. Helt genialisk är den.

Man fattar ingenting, men den är helt underbar. Det är nog det som är det fantastiska, att allt är så ologiskt och konstigt och helt sjukt knäppt. Skönt att fly in i en annan värld där allt är möjligt. En värld där man inte behöver fatta ett skit. Utan bara vara. Flyta med liksom.

Ni som inte har läst den, läs den.
Och ni som har läst den, läs den igen!


Om ni har sett filmen, skit i den. Den är dålig. Boken är grejt.Eller snarare böckerna. För det är ju fem stycken.

• Liftarens guide till galaxen
Resturangen vid slutet av universum
Livet, universum och allting
Adjöss och tack för fisken
I stort sett menlös

Söndag

Idag är det värsta söndag.
Det här var nog enda helgen på året som jag önskat skulle gå fort. Och fort har den gått, lika fort som alla andra helger när man vill att den helst ska gå så sakta som möjligt för att man inte vill gå på jobbet.

Men imorgon är det måndag igen, och folk ska gå på jobbet. Jag också förstås. Sen är det tisdag och vi ska till barnmorskan, sen är det onsdag och vi ska på ultraljudet. Det är skrämmande nära nu.

Lennie ligger och brännar nya skivor till bilen.
Det blir en massa punk! Ebba Grön, Dia Psalma, Charta 77 och sånt. Musik jag lyssnade mycket på i tretton/fjorton-årsåldern.
Det är bra musik. Svensk punk.

Idag ska vi på kaffe hos Ante och Carro och sen ska vi till Eken som fyller år idag. Det har blivit väldigt mycket fikande på senaste. Tur att jag inte är så mycket för kakor och bullar, då hade jag nog varit jättetjock nu.Lennie fotade mig i början av veckan, han tyckte jag var så söt eller vad han nu sa, så han var tvungen att ta en bild. Jag ser måttligt nöjd ut. Haha

Vecka 19Barnet är 13-15cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 280g. Det börjar nu få anlag till de permanenta tänderna under de redan klara mjölktänderna. Talg från barnets talgkörtlar blandar sig med hudceller och bildar fosterfett/vernix. Fosterfettet skapar en vattentät barriär som hindrar barnets hud från att bli uppblött i fostervattnet. Nerverna i barnets kropp täcks med myelin, ett fett ämne som isolerar och möjliggör det snabba, friktionsfria utbyte av information som krävs för att en människa ska kunna koordinera och balansera sina rörelser harmoniskt. I tarmkanalen börjar magsafter produceras, de hjälper till att absorbera fostervatten och föra det vidare till njurarna. Där filtreras och renas det för att sedan utsöndras igen till fostervatten.

Stevie Wonder - Village Ghetto Land
Would you like to go with me
Down my dead end street
Would you like to come with me
To Village Ghetto Land

See the people lock their doors
While robbers laugh and steal
Beggars watch and eat their meal -from garbage cans

Broken glass is everywhere
It's a bloody scene
Killing plagues the citizens
Unless they own police

Children play with rusted cars
Sores cover their hands
Politicians laugh and drink-drunk to all demands

Families buying dog food now
Starvation roams the streets
Babies die before they're born
Infected by the grief

Now some folks say that we should be
Glad for what we have
Tell me would you be happy in Village Ghetto Land

Village Ghetto Land

Stevie Wonder

Jag sitter i soffan och myser och lyssnar på Stevie Wonders album "Songs In The Key of Life" bra snubbe det där. Riktigt härliga låtar! Började lyssna på honom efter att vi gjorde en Stevie Wonder konsert med kören i skolan.

Innan jag började med lyssnandet av honom så hade jag gitarren framme för att försöka spela Halo aukustiskt. Tycker Halo är bra, men hon wailar ju sönder hela låten. Så jag bestämde mig för att göra det bättre..

Det gick sådär. Mina naglar är alldeles för långa för att ackorden ska låta bra, så jag orkade inte. La in gitarren i förrådet igen och ägnade mig åt spotify istället. Måste nog ta och klippa dom till veckan.


Nu ska jag mysa med mitt hjärta.
Jag älskar Lennie ♥

1år och BF

Idag firar jag och Lennie ett år tillsammans ♥

Dessutom skulle vi haft beräknad förlossning om vi inte fått missfall. Tänk att vi skulle kunna ha haft en liten just nu, eller varit väldigt nära att få den lilla, känns konstigt att tänka.

Vi får bara vänta på vårat hjärta lite längre. Snart får vi se den lilla och sen är det födelsedagar, julafton, nyår och sen får vi se den lilla igen och sen är det inte långt kvar. Snart har vi en liten en..

Igår var det fullt ös i kaggen, party hela dagen.
Dessutom kliade HELA MIN KROPP hela kvällen. Jag höll på att krevera av klåda.
Någon annan som haft klåda när de varit gravid?


I eftermiddag ska vi till mor och far och äta. Innan det blir det kaffe i Kurra. Vad kvällen har att bjuda på, det får vi se.


Snart jobb

Har precis väckt Lennie och ska snart iväg och jobba!
Har sovit dåligt inatt. Är inte van att somna tidigt/kliva upp tidigt.

Hoppas jag får köpa en macka av Sofia i fiket, för jag orkar inte göra en macka här hemma.

Nu ska jag borsta tänderna.
Tjo!

Namn

Förlåt om jag har varit otydlig med mina förkortningar!
Ja Sara, det här inlägget skriver jag bara för att du tyckte att jag varit otydlig! :)

UL vet ni ju vad det står för, ultraljud, sätter man ett R framför så blir det RutinUltraLjud. Så nu vet ni det!

Och Sara, jag längtar tills du kommer upp! Jag saknar ihjäl mig efter dig. Dumma du att lämna mig bara sådär. Detsamma gäller Vic, Vic kommer du inte upp under jul/nyår så ska jag grina tills du gör det. Du vet, man är känslig när man är gravid. Så här ska grinas stooora tårar.

Imorgon jobbar jag förmiddag, börjar åtta. Lennie kör mig till jobbet och sen lämnar han in bilen på service. Stackars han när han för en gångs skull är ledig så måste han upp ändå. Bilen behöver sig en service i alla fall, så det är lika att få det gjort.Vi satt och diskuterade namn igår. Det roligaste namnet var nog:
Teddy Björn Fredriksson

Bara för att liksom.

Annars har vi några flicknamn som vi båda gillar och nåt pojknamn också.
Det ska bli spännande att se om vi får veta könet på onsdag. Jag tror ju inte det, BM verkade så negativ inställd till att vi ville veta kön.

Hanna sa att alla har sagt på alla undersökningar vad det är för kön, utan att hon knappt behövt fråga ens. Fast hon visste ju redan från vecka 12 att det var en liten flicka i magen. Men ändå.

Hur har ni andra gjort?
Har ni velat veta kön eller inte? Har ni fått veta om ni frågat?Livsfarlig!

Jag är ju helt livsfarlig!
Körde på en snubbe på Coop-parkeringen idag!

Till vänster var en stor gul blinkande traktor, till vänster var det inga parkeringsplatser.
Sen bara poff när jag tittade fram igen så körde jag rakt in i en kille. Han såg inte glad ut, inte hans kompis heller och inte heller jag för den delen.

Man KAN INTE hoppa fram bakom en gul blinkade traktor och tro att jag ska hinna se honom.

Jag fick dåligt samvete och vågade inte gå in på Coop, så jag satt kvar i bilen en stund. Sen gick jag på Jysk istället. Drev runt där som någon vilsen själ, tills jag såg någon som liknade han som jag kört på. Då gömde jag mig och smet in på Coop istället.

Jag ska inte köra bil tror jag. Eller han kanske ska lära sig att inte hoppa fram bakom gula blinkande traktorer..
Jag kanske inte borde ha körkort?

Tur att det var ung kille och ingen rullatorgubbe.
Fast så farligt kan det ju inte ha varit, han gick ju därifrån.

Äh, jag har ångest ändå.

En vecka!!!

En vecka, en vecka, en vecka, en vecka.. AAAAH!! EN VECKA!
Det är underbart och läskigt och fantastiskt och skrämmande och roligt och hemskt och alla möjliga känslor på samma gång. Jag är übernervös för Ultraljudet, men nu är det faktiskt bara en vecka kvar.

Jag som har längtat och längtat och nu när det närmar sig håller jag på att bajsa i byxan när jag tänker på det!

Alla gissar på vad det är för kön på bebisen i magen och frågar vad jag tror. Och jag vet ärligt talat inte. Ena sekunden tror jag pojke eftersom att alla jag pratat med den dagen varit så bombsäkra, andra sekunden tror jag flicka för att någon annan varit bombsäker på att det är en flicka. Jag har ingen egen tro!

Jag vill bara tro på att det är ett barn som är friskt i dagsläget.
Har än inte fattat det här. Alltså seriöst, jag FÖRSTÅR INTE att jag är gravid. Jag kan inte se mig själv med ett barn om bara några månader. Jag kan inte se mig själv med jättestor mage ens. Jag förstår verkligen inte det här än.
Dock hoppas jag på att det kommer fatta det efter ultraljudet, då kommer ju allt bli mer verkligt, om det är så att det finns något där inne.

Det måste finnas något där inne, vad är det annars som rör sig?
Ändå är jag orolig. Helt knäppt.

Magen vecka 18

 

Här är veckans magbild!
Nu ska jag sova.

Godnatt!


Äntligen hemma

Lennie var jättetrött så nu ligger han i sängen och snarkar.
Jag ska snart iväg på jobbet. Känner mig inte direkt hungrig nu så tror jag tar med mig köttfärssås och spagetti så kokar jag och fixar lite på jobbet istället.

Det är så skönt att ha Lennie hemma. Även om vi inte umgås är det skönt att veta vart han är, så det inte händer något.

Beställde tre böcker förra veckan och idag kom dom.
Lennart Nilssons - Ett barn blir till, "du ska bli pappa" och "mitt första år som mamma/mitt första år som pappa".Jag känner kittlingar i magen varje dag. Förstår vad folk menar med att det känns som "fjärilsvingar", men jag vägrar jämföra något såhär stor och fint med något som flaxar.

Som de flesta vet är min största skräck fåglar. Både levande och döda. Och fåglar flaxar.

I fredags fick jag en kick på vänster sida. Alltså en riktig kick, inte bara ett kittel. Men har inte fått nå mer kickar efter det, bara massa kittel.. Just i denna stund kittlar det som tusan från insidan.

Ibland känns det som om någon drar med ett finger eller en penna på insidan. Så häftigt!

Känner det mest när jag sitter ner..
En vecka kvar till första BM-mötet och sen Ultraljud!


Snart!

Snart kommer mitt hjärta hem!
Dom hade jobbat 27timmar i streck och nu var dom äntligen påväg hem!

Jag har sovit oroligt som tusan inatt eftersom Lennie inte hört av sig. Han ringde inte förrän vid tio imorse och sa att dom jobbat klart. Skönt att få hem honom!

Så när mitt hjärta kommer hem blir det nog lite käk och sen får han ta en magbild ikväll så jag kan uppdatera er med en sådan. Det är roligt att ha bilder från varje vecka! :)

Nu ska jag kolla lite tv och vänta på hjärtat.

Hoppas ni har en bra måndag!
Kram på er!

Söndagsmys

Jag har varit med Hanna idag. Vi har druckit kaffe och sen var vi hemma hos min mor och far och åt köttsoppa. Smaskens! Sen vart det kaffe igen.. Nu är jag hemma.
Jag fick med mig köttfärsås och en hel gryta soppa från mamma och pappa. Mums!

Sitter och tittar tv, äter chips och dip och dricker julmust.

Jag har inte pratat med Lennie idag, han jobbar nog fortfarande.
Jag vill att han ska komma hem nu!

Antaglgen ringer han sen när han slutar, närmare midnatt.

Nu måste jag gå å titta varför Elsa skriker i hallen..
Hoppas ni haft en bra helg! Min har gått ganska fort ändå :)

Vecka 18

Barnet:

Nu kan fostret höra! Benen i innerörat och nerverna till hjärnan är utvecklade. Fostret kan höra ljudet av blod som pumpas genom navelsträngen och moderns hjärtslag. Det kan till och med bli skrämt av höga ljud.

Fostret kan också svälja. Han eller hon kan svälja så mycket som 1 liter fostervatten under en dag. Nya forskningsresultat indikerar att fostret redan kan känna törst. Törsten kan vara anledningen till att barnet sväljer för att hålla det skyddande fostervattnet på en jämn nivå.

Fram tills nu har fostrets skelett varit mjukt men nu börjar det att hårdna. De första benen att hårdna är de som finns i benen och i innerörat. Handflatorna har sin rätta form och nu utvecklas fingeravtrycken.

Barnet är känsligt för ljus och det kan göra grimaser, vinka och reagerar på ljud och stötar. Det är vanligt att man känner fostrets rörelser i magen för första gången i vecka 18-20. Än känns det inte som sparkar och slag - snarare som fjärilar i magen.

Längd: 14.2 cm
Vikt: 190 gramBläh!

Pratade med Lennie för en stund sen. Han hade precis slutat och skulle sova.
Tydligen blir dom kvar i norge till på måndag. Dummadumma norge.

Så nu är jag sur och bitter. Jag vill ha hem mitt hjärta NU.
Han ska ligga här bredvid och se söt ut. Och värma mig på natten. Det är kallt utan honom. Kallt och tomt och tråkigt. Jag vill ha min Lennie!

Förresten är jag säker på att jag kände av lillen igår!
En kick på vänster sida. Nu är jag nästan helt säker på att det är bejjan jag känner av där inne. Det som kittlas, det kan ju inte vara något annat! Dock har jag inte fått en till riktig kick efter det, bara massa kittel och runtbökningar.

Tur att jag inte behöver känna mig helt ensam <3

Nu ska jag lägga mig i sängen, läsa, försöka känna av bejjan och sen sova. Imorn är det ledigt och sen är det ny vecka och bara en vecka kvar till både BM-besök och UL. Ååååh vad jag längtar! Iih, det ska bli SÅ spännande!

Lite av varje..

Snaaart är det bara en vecka kvar till ultraljudet! :D
Jag längtar så otroligt mycket.
Det här slår väntat efter Julaftonen när man var liten.. Helt sjukt.

Några har frågat om vi vill veta kön, och jo det vill vi nog. Det känns som lite lättare att relatera till allting om man får veta något om den lilla som gömmer sig där inne. Jag har ju inte fattat än att det här faktiskt händer. Jag kan inte se så långt fram till att jag håller en liten i min famn. Det enda jag kan se fram till nu är UL:et. Då får jag ÄNTLIGEN veta om det verkligen är något där inne, eller om jag bara inbillat mig.

Jag kanske är sjukt skendräktig?
I april bär jag runt med Elsa i en bärsele och klär på Egon en body.


Nu över till något annat:

Fick brev från Kiruna Bostäder idag. Tydligen ska dom byta kyl/frys, fläkt och spis här hos oss.
Och om man vill får man byta köksluckorna också!

Jag har ju faktiskt nyss fått en ny spis, men kylen, frysen och fläkten behöver helt klart bytas. Spisen ska bytas till en hällspis för att höja standarden i lägenheterna. Och det betyder att hyran höjs med 30kr i månaden. Om 50% av hyresgästerna säger ja så blir det så.. Så antar att det kommer sättas in en hällspis snart.

Om man vill byta skåpluckorna så töms hela bofonden, men det enda jag har bofond på är ju golven.. Hade behövts slipas och byggas om lite i vardagsrum/hall, men jag orkar inte. Jag har ingenstans att ställa alla möbler när dom gör det och dessutom kan varken jag, Lennie eller katterna vara hemma då. Så jag har lagt det på is..

Och med tanke på att vi ska flytta till hus så snart det är färdigt så känns det onödigt att fixa golven.

Måste fråga Lennie vad han tycker, men han är ju som sagt i Norge.
Hade varit skönt med lite snyggare kök, man fick dessutom välja luckor mellan släta vita, björk eller ek.

Dock misstänker jag att det kommer komma en megahyreshöjning inom en snar framtid.
Det återstår att se.


Inte igen..

Här är man överlycklig över att karln äntligen kommit hem igen, och vad händer då?

Jo, han ringer och säger att han ska åka till Narvik och jobba ikväll och att han inte kommer hem förrän på söndag! Bläh. Vad ska jag då göra hela helgen? Visst att jag jobbar, men det är ju på natten, hela dagarna då?

Så om någon är sugen på kaffe, promenad, skvaller, middag eller vad som helst, är det bara att höra av er :) Jag är inte rädd för folk och jag är ganska duktig på att koka kaffe. Haha.

Vi behöver ju pengarna det ger att han åker iväg och jobbar, så jag ska inte gnälla. Även om det är tråkigt att han inte är här.

Nu ska jag dricka nåt och sen koka kaffe, för Nattis kommer förbi snart!
Kram på er

Kvällssvammel

Imorgon är det torsdag, sen är det fredag och sen är det lördag och sen är jag ledig och sen är det måndag och sen är det tisdag och sen är det bara en vecka kvar tills vi ska på UL.

Nyss kändes det jättelångt bort, men nu känns det farligt nära. Jag är både jätteexalterad och livrädd inför ultraljudet. Min största skräck är att dom ska säga att det inte finns något där, eller att den inte lever, eller nåt annat hemskt.

Jag kommer inte våga titta på skärmen. Jag kommer ha panik påväg till sjukhuset. Jag kommer inte kunna sova på tisdag kväll. Aaah!

Jag brukar ligga på kvällarna och oroa mig.
Ibland vill jag bara gråta eftersom jag är så orolig. Ibland gråter jag för att jag är så orolig.

Lennie är positiv och säger att allt är bra. Han säger att vi har ju sett att det är något där! Han säger att jag börjar ju bli tjock och han är ju helt säker på att det är bebisen som kittlar mig från insidan varje dag. Jag undrar hur han kan vara så säker.

Det finns absolut ingen garanti för att allt ska vara bra.

Jag och Hanna diskuterade just det, att det är helt sjukt fantastiskt att det blir rätt. Att av en liten spermie och ett litet ägg blir det en människa. Alla celler vet vart dom ska. Och det blir rätt. De flesta av gångerna blir det ju rätt! Risken att ett barn blir missbildat eller att det går fel borde vara så många gånger större än att det blir rätt. Det är ju helt sjukt. Det borde vara vanligare med sex fingrar eller en arm på magen..

Tänk att kroppen är så himla fantastisk! Det är sjukt.

Renovering!

Igår jobbade jag ju förmiddag. Efter att jobbet var slut och vi hade käkat var vi och hjälpte til med lite renovering. Eller pojkarna renoverade, jag bakade brownies, kokade kaffe och var allmänt kvinnlig!

Nu ska jag iväg på stan för en fika med Hanna, sen hem och fixa middag och senare jobbet.

Veckan får jättegärna gå JÄTTEFORT, för snart är det dax för UL!
Som jag längtar!

Magen vecka 17

Här kommer veckans magbild:Sofia i fiket klappade mig på magen och frågade om det inte var en liten där inne..
Eija sa att hon inte hade vågat fråga.

Antar att det börjar synas lite, när folk vågar fråga!

Vill ha!

En sån här vill jag ha!
Någon som vet var det går att köpa?

Den kommer från Tupperware!Mitt hjärta

Äntligen är mitt hjärta hemma igen!
Flyget var tio minuter tidigt och det resulterade i att jag var sen att hämta Lennie. Dock bara fem minuter typ, men ändå. Inte ofta något är tidigt här. Oftast är allt sent.

Nu ligger han och sover här på soffan.
Tydligen har han inte fått sova något alls, på bussen från Karlstad till Stockholm var det tre tanter som satt och tjattrade HELA vägen.. Från 00 till 05. Och sen vågade han inte sova på flygplatsen så han inte skulle missa flyget. Så nu sussar han sött här i soffan.

Tänkte väcka honom vid ett för lite lunch.
Skönt att han är hemma igen!


Ida ♥ Lennie

Vecka 17

Barnet

Vikten har fördubblats de senaste två
veckorna. Barnet har koncentrerat sig på
att organen ska växa och utvecklas och har
hittills varit ganska smal.

Nu börjar den samla på sig fett. Fettet
behövs för att kunna hålla värmen när
barnet kommer ut, men också för att
skydda de inre organen.


Längd: 13cm
Vikt: 140 gram


Dagens middag

Kvällens mat bestod av en halv Big One pizza och en burk julmust. Smaskens.
Nu sitter jag och kikar på LA Ink och bara längtar tills min gubbe kommer hem imorgon.Jag undrar lite över vad det är som kittlar mig inifrån..
Ska det verkligen kittlas inuti magen?

Det kittlas i en sekund och ibland kittlas det till så mycket att jag måste klia lite precis där var det kittlade, men det är inte utanpå det kittlas, det är inuti. Jag har aldrig känt något liknande..

Är det magen som är bubblig efter magsjukan eller kan det månne vara en liten som mobbas?
Jag vet inte.

Någon som har känt kittlingar i magen?

Morgon

Jag har vaknat för en stund sen, men ögonlocken känns JÄTTETUNGA.
Idag är det farsdag. Pusspuss till min pappa <3

Annars är det inte så spännande som händer idag.
Ska väl träffa Hanna en sväng och sen måste jag diskatvättastädaskura..

Bläh

Panik!

Jag vaknade i panik och ren förtvivlan!
Drömde att Lennie berättade att han inte alls ville vara ihop med mig, att han ville flytta härifrån. Han sket fullständigt i att jag var gravid för han ville verkligen inte vara ihop med mig. Han hade bara varit det för att vara snäll..

Han var manlig hora också, och fick betalt för sex, så varför skulle han ha sex med mig gratis?

När jag vaknade var jag tvungen att ringa honom direkt och fråga om det var sant, det var det inte. Han var inte en manlig hora och han ville inte flytta. Han ville vara ihop med mig. Gud så skönt.

Han skulle ringa bättre sen när han vaknat.Jag har suttit en halvtimme för att försöka skriva det här, men det var "so you think you can dance på tv", så jag var tvungen att titta lite. Dom visade de bästa nummren från förra säsongen, och jäklar vad duktiga dom är! Höll nästan på att grina ihjäl mig när de dansade om cancer, droger och kärlek.

Nog är man blödig.

Bull shit!

Inte tror ni väl jag fick sova igår?
Nää..

Direkt när jag loggat ut från datorn så börjar jag kräkas. Sen har jag kräkts minst en gång i timmen fram till klockan 7imorse då pappa kom förbi med piggelin och en flaska coca-cola.

Såhär har det sett ut:
Kräkas-kräkas-kräkas hulka-hulka kräkas galla hulka grina en skvätt dricka vatten. Sen började det om igen. HEEELA natten lång.

Nu har jag fått sova sen typ åttatiden imorse till för en timme sen och än har jag inte kräkts!
Jag hoppas verkligen att det är över nu.

Det här är inget man önskar ens sin värsta fiende.

Kan bejjan i magen påverkas av mitt spyende?
Så länge jag får i mig vätska borde det väl vara lugnt?
Eller?

Trött!

Jag är brutalt trött, orkar egentligen inte ens skriva det här.
Lennie är i Karlstad och jag har jobbat ute hela dagen.

Nu fryser jag, har ont i nacke/rygg och är brutalt trött.

Så sängen nu!
Godnattens

Magen vecka 16

Här kommer en bild på magen från denna vecka.
Fortfarande bara tjockis. Jag vill ha en stor rund gravidmage!

Kanske man kan önska sig en av jultomten?


Vart är världen påväg?

Så, nu har jag vart på högga och kvinnan som jobbar i rasthallen tyckte att det var SÅÅÅ ROLIGT att jag skulle komma dit. Och hon hade planerat tusen saker som vi skulle göra. Riktigt energisk och rolig tant!

Snart ska jag iväg på UR-möte. Och sen är det jobb.
Ikväll har skejthallen öppet hus samt att TT har ten minutes on stage. Så är ni intresserade är det bara knata dit.

Imorgon är det skridskor i järnvägsparken och snowboardarna ska ha uppvisning.
Förhoppningsvis så smälter inte snön eller isen bort till imorn. Risken finns ju, med tanke på att det är plusgrader ute! I NOVEMBER!

Vart är världen påväg?

Det är mitt nya uttryck. "Vart är världen påväg?!", det går att säga om nästan allt.

Jag känner mig fortfarande ful och fet idag, men det är inte lika illa som igår.
Så vi får hoppas att det kommer en snyggdag i slutet av veckan istället.

Imorgon åker älsklingen iväg till Karlstad, så jag blir ensam till på söndag eller måndag.
GUD vad tråkigt! Torsdag, fredag, lördag, söndat och kanske måndag helt ensam. Bara ADHD-katterna till sällskap! Jag lär bli tokig. När Lennie kommer hem hittar han mig spinnandes liggande i fosterställning.

Jag ser det framför mig.

Bättre..

Den här dagen började mycket bättre!
Mina gardiner från Ellos kom idag! :) -jätteglad-

Så nu hänger dom i köket och jag har precis ätit frukost.
Ska förbi på högga och "visa" mig eftersom jag ska börja jobba där en dag i veckan.

Så nu drar jag!
Tjarå

Roligast idag

En sak fick mig att nästan skratta ihjäl mig idag.

Vi har ju massa "nya" ungdomar på UH. Några av de nya tjejerna som går i sjuan sprang runt och fnittrade ett bra tag idag. Massa viskande och fnittrande.

Jag blev väldigt nyfiken om vad de fnittrade om och frågade vad det var.

"Joo.. Vi undrar vad ett ord betyder. Jag vet inte riktigt om det är snuskigt......"
"Jahaa..? Vilket ord då?"
"Sammandragning! Jag har bara hört det på tv, men vet inte vad det betyder!"


Jag trodde jag skulle dö av skratt, men tog mig i kragen och berättade vad det var och la till ett:
"Det var väl inte så snuskigt!!"
"TIIHIIIIIII!!! JOOOOOOOO!"


Jahapp.

Sen fick jag frågorna:
"Vad är livmoder?"
"Kan man bli gravid om man sväljer sperma? Jag menar, det kommer ju till samma ställe.."
"Men visst kan man faktiskt bli gravid om man går på toa i skolan!?"

Har man sexualkunskap i skolan idag?
Jag tror jag svimmar.


FULDAG

Det är verkligen ingen bra dag idag.
Jag känner mig för det första fet. En riktigt tjockisdag. Dessutom har jag en bad hairday. OCH på toppen av moset så är jag allmänt irriterad och uttråkad. Och finnig har jag blivit också.

Inte ens datorn är på min sida idag. Allts som kan gå segt går seg. Det skulle inte förvåna mig om det här inlägget inte ens vill publiceras. Bara för att jävlas liksom.

En riktig FULDAG, med allt och lite extra.
Jävla skitdag.

Irriterad!

Idag är jag irriterad.
Min gardin från Ellos kommer inte förrän i slutet på november och lamporna jag  beställde ser inte ens NÄSTAN ut som jag föreställt mig! Dessutom är kabeln jättekort och jag måste byta kontakten. Så nu är jag sur.

Snart är det jobb igen.
Gitarrkurs, måleri och kulturfrågetävling står på schemat för kvällen. Hoppas det blir trevligt.

Nu ska jag sura iväg till jobbet.
Tjao!

Tråkigt

Jag vill bara tala om för er att jag tycker INTERNET ÄR TRÅKIGT.
Det är så tråkigt, så jättejättetråkigt. Megatrist.

Och aldrig är det någon på MSN ens. Och facebook förstår jag mig inte på. Och det finns INGENTING att göra på nätet. Blä.

Måndagshumör

Idag är det måndag och det känns.
Man är sådär lagomt seg och känner inte för något alls. Typiskt måndag.

Ikväll bjuder Ungdomsrådet på BIO. Nya bioaktuella Prinsessa som visas. Biljetterna gäller för högstadiet och gymnasiet, så är du sugen på bio 19:30 ikväll så är det bara komma förbi UH innan för att hämta biljetter.

Annars har vi gitarrkurs ikväll också. Det ska bli riktigt intressant!
Man kanske kan lära sig lite!

Har nyss slängt i mig tacos och nu sitter jag under en filt i soffan och försöker hålla värmen. Jobb om 45minuter. Dumma måndag.


Vecka 16

Shit pommes, sexton veckor. Redan.
Bara tre veckor till första riktiga barnmorskebesöket och det efterlängtade ultraljudet. Nästa vecka lär också gå fort med tanke på allt som händer på jobbet OCH att jag har ledig helg. Sen är det bara TVÅ veckor kvar.

Barnet

Fostret är nu en liten minibebis som du skulle kunna hålla i en hand. Navelsträngens fäste flyttar ned på barnets mage för att hamna på rätt plats. Fingrar och tår är tydliga.


Barnmorskan kan höra hjärtljud med hjälp av en slags ljudförstärkare som kallas dopthone.

Mamma


En del börjar känna sparkar redan nu, men det kan också dröja flera veckor till. De känns som ett sprattlande grodyngel och kan lätt blandas ihop med gaser och tarmrörelser. Stanna upp och känn efter och lär känna barnets rörelser. De blir mer och mer tydliga. Din kropp fortsätter växa och midjan försvinner mer och mer. Ditt hjärta pumpar runt en större blodmängd än vanligt vilket kan göra att du lätt blir andfådd.


RSS 2.0